İnsan İmtihan Olmaktadır
Allah yarattığı herşeyi sonsuz bir detay sanatıyla birlikte var etmiştir. Detay sanatı başta insanın kendi bedeninde olmak üzere, çevresinde görüp algıladığı her türlü olayda, Allah’ın yarattığı her canlıda ve kainatın her köşesinde bütün canlılığı ve ihtişamıyla karşımıza çıkar. İnsan düşündüğünde, bedeninde, iç organlarının işleyişinde, hücrenin yapısında, Allah’ın yarattığı herhangi bir canlıda ve bunlar gibi birçok mucizevi olayda bu detay sanatını görebilir.

Allah’ın yarattığı bu detay sanatı, hayatımızın tümünü kaplamıştır. Allah’ın Enbiya Suresi’nin 35. ayetinde, “Her nefis ölümü tadıcıdır. Biz sizi, şerle de, hayırla da deneyerek imtihan ediyoruz ve siz Bize döndürüleceksiniz.” bildirdiği üzere, insan yaşamı süresince karşısına çıkan olumlu, olumsuz, iyi veya kötü her türlü şeyle imtihan olmaktadır. Gördüğü, tanık olduğu, hissettiği ve Allah’ın kendisi için yarattığı herşey, insan için bir deneme konusudur.

Hayatını cahiliye ölçülerine göre; Allah’ın rızasından, Kuran ahlakından ve ahiret inancından uzak olan, dünya hayatını esas alan insanlar, imtihan olduklarının şuuruyla yaşamazlar. Kuran ruhundan uzak bu yaşam şeklinde, olayların algılanış şekli Kuran’a göre yaşayan bir insanınkinden çok farklıdır. Kuran’a göre düşünen ve Kuran ahlakıyla hareket eden bir insan için karşısına çıkan her olayda hayır, hikmet ve güzellikler vardır. Böyle bir kişi, bir olay olduğunda o an için o olayın hikmetlerini göremese bile, Allah’a ve kadere olan imanından dolayı yaşadıklarının mutlaka hayırla yaratıldığını bilir. Allah’ın kendisi için yarattığı herşeyin bir deneme olduğunun farkındadır.

Cahiliye toplumuna ise, kadere teslimiyetsizliğin ve imtihan olduklarının farkında olmamanın getirdiği gaflet, tedirginlik, korku ve mutsuzluklar hakimdir. Bu yaşam şeklinde olaylar daima olumsuz yönleriyle algılanır. Herşey aksilik ve kötülük olarak değerlendirilir. İnsanlar, ellerindekilerle yetinmez ve sahip olduklarından dolayı mutlu olamazlar.

Allah’ın istediği açık bir şuurla kendisine Kuran’ı rehber edinen ve hayatını Allah’ın istediği doğrultuda yaşayan Müslümanlar, Allah’ın dünya hayatındaki imtihan ortamını, müthiş bir detay sanatıyla yarattığını farkederler. İnsan imtihan olmaktadır ve herşeyi en güzel şekilde yaratan yüce Rabbimiz bu imtihanın her detayını da mükemmel bir sanatla birlikte yaratmaktadır. İnsanın imtihan sanatındaki detayın şuuruyla yaşaması, bu detayları görebilmesi, bundan zevk alması ve bu imtihanın her anında Allah’ın en razı olacağı tavırları göstermesi gerekmektedir.

Allah’ın İmtihan Sanatındaki Detaylar Nasıl Karşımıza Çıkar?

Dünya hayatının yaratılışında, insanın imtihanı açısından önemli  hikmetler gizlidir. Allah dünyayı çift yönlü olarak yaratmıştır. Dünya imtihan 2hayatı birçok mucizeyi, yaratılış harikasını, güzellikleri, nefsin hoşuna gidecek ve insan ruhuna hitap eden sayısız nimetlere sahipken, diğer yönüyle de tüm bu güzelliklerin hemen yanıbaşında sayısız eksiklik ve kusurlarla yaratılmıştır. 

İnsan Allah’ın güzel bir surette yarattığı bir varlıktır ama aynı zamanda çok fazla kusura da sahiptir. Dilediği takdirde herkesi en mükemmel şekilde yaratmaya kadir olan Allah, imtihanın bir gereği olarak dünya hayatında güzelliğin içinde çirkinliği de yaratmaktadır. 

İnsan bedeni hücreden başlayarak kusursuz denilebilecek, her ayrıntısı Yüce Rabbimiz tarafından kusursuzca yaratılmış bir donanıma sahiptir. İnsanın bedenindeki her organ için ayrı ayrı yaratılmış mükemmel bir sistem vardır. Ancak hastalıklar bu mükemmel sistemin çok yakınındadır. Ortada mükemmel bir beden vardır. Ancak bu beden ne kadar mükemmel olursa olsun, hastalanmaya, en ufak bir dış veya iç etkenle bozulmaya, çürümeye, yaşlanmaya ve en sonunda ölmeye mahkumdur. 

Güzellik ve çirkinlik, kusursuzluk ve eksiklik, sağlık ve hastalık, yaşam ve ölüm iç içedir. Allah’ın imtihan sanatının bir gereği olarak bunlar dünya hayatında bir bütündür. 

İnsan müthiş bir nimet bolluğu ile imtihan olduğu gibi, nimetlerden eksiltme ile de denenmektedir. Örneğin Allah’ın insana bir nimet olarak verdiği güzellik, sağlık, gençlik, para, mallar, çocuklar ve daha birçok güzellik aynı zamanda da birer imtihan konusudur. İnsan bunların herbirisiyle ayrı ayrı, son derece detaylı bir şekilde denenmektedir. İnsan bu nimetlere şükretmekle, güzel ahlak göstermekle ve bunları Allah’ın rızası doğrultusunda değerlendirmekle imtihan olur. Çünkü Allah’ın imtihan sanatında, tek tek tüm bu nimetlerin veriliş hikmetleri vardır. Benzer şekilde nimetler gibi, eksiklikleri de düşünebiliriz. Çirkinlik, hastalık, yaşlılık, fakirlik ve  mallardan eksilme de insan için ayrı ayrı yaratılan imtihan vesileleridir. 

Allah’ın imtihan sanatındaki detaylar o denli kusursuz işlemektedir ki, iman eden insanlar için sevgi 3(1)çirkinlikler güzelliğe, zorluklar kolaylığa, eksiklikler nimete dönüşür.  Dışarıdan bakıldığında bir zorluk veya sabredilmesi gereken bir eksiklik, ciddi bir eziyet gibi algılanabilecek bir durum, iman ve Kuran’a dayalı bakış açısıyla nimetlere dönüşebilir. Örneğin dünya hayatında imtihanın bir gereği olarak bir Müslümanın güzelliğine, sağlığına veya malına zarar gelebilir. Ancak iman ile birlikte bu durum ahirette sonsuz bir güzelliğe dönüşür. Veya Allah imtihan olarak hastalık verdiğinde, gösterilen sabır, güzel ahlak ve tevekkülle bu Müslümanın dünyada sabredeceği ancak sonsuz ahiret hayatında  onun için sonsuz nimete dönüşecek bir güzelliğe dönüşür. 

Bu durumun tersi de iman etmeyenler için geçerlidir. Kuran’a dayalı olmayan cahiliye ahlakını yaşayan kişiler için, Allah’ın imtihan olarak verdiği nimetler, o kişinin sonsuz hayatında karşısına güzellik olarak çıkmayacaktır. Örneğin dünyada güzellik, sağlık, zenginlik veya itibar sahibi bir kişi, Allah’ın rızasını kazanmaya yönelik yaşamadığı sürece, bu nimetler sonsuz ahirette karşısına güzellik olarak değil, aksine çirkinlik, eksiklik ve sonsuz azap olarak çıkar.

Allah’ın imtihan sanatının bir delili olarak, insan için nimet ve eksiklik aynı anda bir imtihan vesilesi olarak yaratılır. İnsanın Allah’ın bu sanatını ve detaylardaki harikalığı iyi görmesi ve düşünmesi gerekmektedir.