ADNAN OKTAR: Bir insan imtihan oluyorsa ve eğitiliyorsa bunun dışında ne olabilir? Yani bir insan rahatlıkla ve keyifle nasıl imtihan olsun ve karakteri nasıl gelişsin? Yani, nerede sabır gösterecek? Nerede şefkat gösterecek? Koruma, kollamayı nerede yapacak? Nasıl cömert olacak değil mi? Nerede aklını kullanacak, iradesini kullanacak? Metanet nerede, cesaret nerede? Bakın bu saydıklarım hep insanı insan yapan en mükemmel özellikler. Bunların olması için mutlaka zorluğa ihtiyaç var. Öbür türlü dümdüz oluruz duvar gibi. Yani geriye bir özelliğimiz, çok çok az özelliğimiz kalır. Allah onun için insanı çok değerli buluyor. Meleklerden daha değerlidir insan, daha önemlidir çünkü imtihan oluyor ve bu melekelerini geliştirebiliyor. Mesela melekler Allah’ın dilediği şekilde sadece o belirli özellikleri göstertebilirler. Yani çetinlikle, zorlukla karşılaşan insandır, çünkü sürekli aklını kullanıyor Allah’ın dilemesiyle. Mesela irade kullanıyor, sabır kullanıyor, cesaret kullanıyor, vefa kullanıyor, vefalı oluyor değil mi? Şefkat gösteriyor, derin düşünmek durumunda kalıyor. Özellikle cesaret mesela zor bir şeydir, korkuyu yenmek zor bir şeydir. Mücadele zor bir şeydir. Mesela tembelliğe karşı iradesini kullanıyor. Bunların hepsinin toplamında mükemmel bir kişilik çıkmış oluyor ve biz insanı bu yönlerinden dolayı çok severiz. Yoksa öbür türlü ölü olur insan adeta.
Ceset bir şey ifade ediyor mu bizim için? Etmez. İşte insan ceset gibi olur. Bizim insanları sevme nedenimiz cesareti oluyor, sabrı, metaneti, değil mi, şefkati, cömertliği. Mesela cömert bir insan seviliyor. Affeden bir insan seviliyor. Affetmemiz için zor bir şey olması lazım ki affedeceğiz. Sabır, neye sabır göstereceğiz zorluk yoksa? Sabrından dolayı bir insanı seviyoruz. Mesela insan sevdiği ile bağlantısını devam ettirebilmesi için sabra ihtiyacı var. Cesarete ihtiyacı var ki onu koruyabilsin, değil mi? Mesela acıya karşı da sabreder insan. Zamana karşı sabreder. Farz edelim ki, sevdiği bir insan oluyor, insan onu 1 yıl da bekliyor, 2 yıl da bekliyor, 3 yıl da bekliyor değil mi? Öbür türlü vefasızlık olur.
Adamlar 1 gün, 2 gün bile bekleyemiyor, yani değil yıllarca beklemek. Halbuki Allah sabırlı olan insanları seviyor. Biz de sabırlı olan insanları seviyoruz. Mesela cömert insanı seviyoruz biz. Allah’ın da bize karşı cömert olmasını istiyoruz değil mi? Ya Rabbi bize bol bol mal ver diyoruz, imkan ver. Peki sen Allah’ın cömert olmasını istiyorsun sen niye cömert olmuyorsun? Allah’ın affetmesini istiyor insanlar, sen niye affetmiyorsun, değil mi? Allah’ın vefalı olmasını istiyor, sen niye vefalı olmuyorsun? Allah vefalıdır. İnsanın da vefalı olması lazım. Mesela Allah hiçbir şeyden korkmaz. Ama insanların da korkmaması lazım, cesur olması lazım Allah için, Allah’a tevekkül ederek. Mesela peygamberler korksalardı hiçbir hizmet yapamazlardı. Çünkü karşılarındaki insanlar hep onları tehdit ediyorlardı ve şehit etmeye kalkıyorlardı, yaralamaya kalkıyorlardı, tuzak kuruyor, iftira ediyor, hakaret ediyorlardı. Mesela Hz. Mehdi (as). Hz. Mehdi (as) zuhur ettiğinde onu hapsedecekler, baskı yapacaklar, hakaret görecek, iftira görecek. Eğer cesur olmazsa, sabırlı olmazsa, iradeli olmazsa nasıl Mehdilik görevini yapsın. Onun Mehdilik görevi sonucunda da bütün insanlar mutlu oluyorlar, herkes sevince, huzura ve neşeye kavuşuyor.
Ama bakın bir insanın cesareti, vefası, sabrı bütün insanların kurtuluşuna vesile oluyor. Değil mi? Tek bir insanın. Eğer o vefalı olmasa, sabırlı olmasa, cesur olmasa bütün insanlık batar Allah esirgesin. Allah onu vesile ediyor. Hz. Mesih (as) da öyle. Bir kere sabırlı, mesela sadece 12 kişi Hz. Mesih (as)’a o zamanlar iman etti. Hiçbir zaman için iradesini kaybetmedi. Onca mucize göstermesine rağmen, onca güzel ahlakına rağmen sadece 12 kişi. Ama Allah şimdi tekrar geldiğinde de bütün dünyaya iman ettiriyor. Bütün gücün Allah’ın elinde olduğunu gösterten açık bir delildir bu inşaAllah. (Adıyaman Asu TV, 30 Kasım 2009)